Чуждестранни документи предназначени за България

 

В зависимост от държавата за която е предназначена Легализацията се определя на няколко вида:

Чуждестранни документи предназначени за Р. България.
Разграничават се три категории легализации на чуждестранни документи.

А) Чуждестранни документи от държави с които Р. България има сключен договор за правна помощ. За тях не се изисква наличието на Апостил

Списък на държавите: От Европа (по азбучен ред) – Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, Македония, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Хърватия, Черна Гора и Чехия.

От Азия: Азербайджан, Армения, Виетнам, КНДР, Грузия, Монголия и Узбекистан.

От Северна Америка: Куба

Легализацията на документи от тези държави е най-лесно осъществима. Единственото изискване е документите да са представени в оригинал, заверени със „свеж печат“ и подпис. Важно е да се отбележи, че документите трябва да са издадени от държавни институции, официални органи или заверени от нотариус в съответната страна. Например, не може да се легализира документ издаден от частно дружество, освен ако не е Учебно или Здравно заведение.

Б) Чуждестранни документи от държави подписали Хагската Конвенция от 1961 г. Изисква се наличието на Апостил.

Апостилът се поставя само и единствено от държавата издател на документа, която обикновено е поделение на Външно Министерство, Районен или Окръжен Съд, Областно управление и т.н. Например: ако документът е съставен и издаден в САЩ, щат Илинойс, той трябва да съдържа Апостил от съответния щат – Илинойс. Не е възможно и няма практика за набавянето с Апостил от друга държава, Посолството на съответната държава или по друг начин. Не подлежат на легализация документи изпратени по факс, и-мейл или обикновенни копия. Заверяват се единствено оригинални документи отговарящи на съответните изисквания за легализация.

Списък на държавите подписали Хагската Конвенция (страни издаващи Апостил)

По азбучен ред:

А

Австралия, Албания, Андора, Антигуа и Барбуда, Аржентина, Армения

Б

Барбадос, Бахами, Белгия, Белиз, Ботсвана, Бруней

В

Вануату, Великобритания, Венецуела

Г

Германия, Гренада, Грузия, Гърция

Д

Дания, Доминика, Доминиканска република

Е

Еквадор, Естония

И

Израел, Индия, Ирландия, Исландия, Испания, Италия

К

Кабо Верде, Казахстан, Кипър, Китай, Специалните административни райони Хонг Конг и Макао (Китай), Колумбия, Корея

Л

Латвия, Лесото, Либерия, Литва, Лихтенщайн, Люксембург

М

Мавриций, Малави, Малта, Маршалови острови, Мексико, Молдова, Монако, Монголия

Н

Намибия, Нова Зеландия, Норвегия

О

Островите Кук,

П

Панама, Португалия

С

Салвадор, Самоа, Сан Марино, Сао Томе и Принсипи, Свазиленд, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейнт кидс и Невис, Сейнт Лусия, Сейшели, Суринам, Съединени американски щати

Т

Тонга, Тринидад и Тобаго, Турция

Ф

Фиджи, Финландия

Х

Холандия, Хондурас

Ш

Швейцария, Швеция

Ю

Южна Африка

Я

Япония

 

В) Чуждестранни документи от държави извън Хагската Конвенция. Това са всички останали държави с който Р. България няма сключен договор за правна помощ и които не издават Апостил.

В случай че документите не притежават или не могат да бъдат снабдени с Апостил, за да произведат действие на територията на България, те трябва да бъдат удостоверени (легализирани) съгласно общоприетата процедура — да са заверени от Министерството на външните работи на издаващата държава, след което — удостоверени от българското дипломатическо или консулско представителство в тази държава или акредитирани за нея (най-близката съседна държава в която Р. България има Консулска служба).

Например: Канада е държава която не издава Апостил и с която нямаме договор за правна помощ. За да се признае канадски документ в България е необходимо да бъде заверен от Министерство на Външните Работи на Канада и Консулството на Р. България в Канада. (образец на канадски документ).